TOMARK hospodáril so ziskom, lietadlá chce vyvážať aj do Činy

12.03.2013 Prešov

Prešov 8. marca (TASR) – Spoločnosť TOMARK, s. r. o., Prešov, podľa slov jej generálneho riaditeľa Daniela Tomka dosiahla v roku 2012 pozitívny hospodársky výsledok. Firma sa orientuje na strojársku produkciu a jedna jej divízia aj výrobe ultraľahkých lietadiel.
Tomko konštatoval, že vďaka týmto výsledkom budú môcť v tomto roku viac vyrábať a investovať aj do nových technológií. Prezradil, že na základe nového kontraktu plánujú lietadlá vyviezť aj do Číny.
Spoločnosť v minulosti po prepuknutí hospodárskej krízy musela prepúšťať zamestnancov a zápasila s nedostatkom objednávok. Nepriaznivé okolnosti v súvislosti s odbytom výrobkov, ktoré putujú predovšetkým do západnej Európy, sa však podľa Tomka postupne podarilo prekonať. Tvrdí, že už v roku 2011 získali zákazky na úrovni z obdobia pred krízou.
"Keď porovnáme rok 2011 s vlaňajškom, tržby firmy sa zvýšili asi o 60 % a zisk sa nám zvýšil asi o 20 %," povedal Tomko. Podľa neho najťažšie časy prekonali aj vďaka tradičným obchodným partnerom, ktorí sa nezriekli spolupráce. Ďalším dôležitým faktorom sú moderné technológie, ktorými spoločnosť disponuje.
Priblížil, že pravidlom firmy je investovať ročne do technológií približne 1,5 milióna eur. Vlani investície predstavovali 1,7 milióna eur.
"Pokiaľ to nenaruší nejaký krízový zlom, aj na tento rok máme naplánované investovať asi 1,8 milióna eur. V apríli príde kombinovaný laserový stroj a v máji robotizované pracovisko na dlhé konštrukčné zvary v hodnote asi jeden milión eur," konštatoval generálny riaditeľ.
Spoločnosť sa orientuje predovšetkým na výrobu základových rámov pre kamióny, žeriavových veží a tlakových nádob pre solárne systémy. Ich výrobky sú určené pre zahraničný trh a putujú predovšetkým do Nemecka, menšia časť do Francúzka.
Produkty leteckej divízie sú vyvážané v podstate do celého sveta. Expedujú do Ruska, Švédska, Nemecka a otvorené sú tiež zákazky na Nový Zéland. Podľa Tomka sa tento rok z hľadiska leteckej výroby ukazuje veľmi optimisticky. Verí, že ich celokovové dvojmiestne ultraľahké lietadlá zaujmú aj na ázijských trhoch.
"Pre čínsky trh by sme mali vyrobiť približne 50 kusov lietadiel. Prvé lietadlá by mali do Číny odísť niekedy na prelome apríla a mája tohto roka," uviedol generálny riaditeľ.
V spoločnosti TOMARK v súčasnosti pracuje asi 200 kmeňových zamestnancov. Okrem toho spolupracujú s ďalšími viac ako 120 dodávateľmi či živnostníkmi.
 

Vyberte región